På Skördefesten
Lås på ladudörr
utställare Skördefest på Värmlandsnäs
Två arbetshästar
Flicka hälsar på Alpacka

Skördefesten på Värmlandsnäs består av så många olika delar. Du har den goda närproducerade maten. Du har alla de barnaktiviteter som gör evenemanget till en årlig höjdpunkt även för de lite mindre. Du har alla utställare med sina unika produkter och hantverk. Du har vackra kulturminnen och stämningsfull underhållning. Sist men inte minst har du det vackra landskapet som ramar in hela den upplevelsen som är Skördefest på Värmlandsnäs.


På denna sida har vi samlat mycket av allt det goda som är bra att veta så att du enklare ska kunna hitta det du söker efter.
Barn på brygga Ekenäs

Tips till bättre vistelseÖppettider Alla stationer är öppna lördag kl. 10.00–17.00 och söndag kl. 10.00–16.00, om inte annat anges. 


Skyltning Håll utkik efter våra skyltar. De visar vägen till stationerna. Observera att en del skyltar innehåller flera stationsnummer.


Stora sällskap måste mat förbokas. För att vi ska kunna ge så bra service som möjligt måste större sällskap förboka måltider och boende. Bokning sker direkt till de stationer ni tänker besöka.


Betalning Tänk på att ha kontanter med er, det går inte att betala med betalkort på alla stationer. 


Kylbag Tänker du handla charkuterivaror och liknande, ett bra tips är att ta med kylbag, isklampar och tidningspapper.


Boende Tillsammans med Krokstad Herrgård har vi ett boendepaket under Skördefesten. Läs mer på www.skordefestvnas.se. Andra alternativ till boende kan du få genom Säffle Turistbyrå 0533-68 10 10.


Parkering Vi är många ute på vägarna och vill parkera så följ anvisningar för att underlätta för den övriga trafiken. På vissa platser kan det vara svårt att få ordentliga parkeringar.


Tankställen & Samåkning Fyll tanken med bränsle innan du åker ut, inne i Säffle finns flera bensinstationer.Ute på Värmlandsnäs har Lanthandeln en pump med Bensin och en med Diesel För miljö och trevnad samåk så mycket som möjligt.


Toaletter finns på de flesta ställen, allt från handikappanpassade till utedass. Se stationernas egna sidor i programmet.


Vid regn Även om det regnar kan du gå på skördefesten. Det är många stationer som erbjuder aktiviteter under tak.


Kontakt Varje station har ett kontaktnummer. Ringer ni utanför Sveriges gränser är landsnummret +46. Ta bort första nollan från riktnummer och mobilnummer.

 

Tillgänglighetsanpassning

I programbladet finns angivet under varje station vilka anpassningar som finns där. Har du ytterligare frågor eller synpunkter gällande tillgänglighetsanpassning under Skördefesten, tveka inte att höra av dig till föreningen eller till berörd station.


Vägskylt för att hitta rätt
Tröska
Potatissäckar
Hög med krispiga morötter

Barnens Skördefest!

upptäckande barn
skytte_skordefesten_therese_tingberg_4288x2848
fot i vetebasäng
Lamm Källbäck gård
måla på erserud gård
Lek i vetebasäng
hoppborg med hoppande barn

Matstationer


Under Skördefesten finns många ställen att mätta magen på. Vad är ni sugna på?


 


Meny

Hemmagjord gatupratare
Räkmacka från Botilsäters livs
Glad och mätt kvinna
Kärleksfullt bröd från brukets goda
Härlig bit kött från Grön ko

Besökarnas egna tips

VARSITT UPPDRAG

Ett tips vi har fått in kommer från ett sällskap som brukar dela upp sig i tre bilar med varsitt uppdrag. Bil 1 ska handla mat till en förrätt, bil 2 till en varmrätt och bil 3 till en efterrätt. Senare på kvällen strålar sällskapet samman och äter en trerätters måltid. Mycket kreativt och kul tycker vi! Vi vill även tipsa om att man kan utforma uppdraget till att sätta samman en riktig Skördepicknick. När uppdraget är slutfört kan gruppen samlas på någon av stationerna för att avnjuta vad som införskaffats.


Kanske är du en erfaren skördefestbesökare med flera goda tips på vad man kan göra under Skördefesten på Värmlandsnäs? I så fall blir vi jätteglada om du skulle vilja dela med dig av dessa. Skicka ett epost till info@skordefestvnas.se och dela med dig av dina tips eller minnen från Skördefesten på Värmlandsnäs så kan vi dela dem med resten av världen här på hemsidan. Skriv ”TIPS” i ämnesfält. 

Ett par på sydspetsen, Ekenäs.
Ladugård
Nyckel i ladudörr

Hygien är även viktigt i våra ladugårdar.


Under dessa år som vi har haft arrangemanget Skördefest på Värmlandsnäs har vi fått frågor om varför inte fler av de gårdar som finns på Värmlandsnäs har öppet eller varför det inte finns så mycket djur att se. En förklaring till detta är hygienreglerna i ladugårdar för att minska risken att föra över sjukdomar.

Det är viktigt att vi som är djurhållare följer reglerna och att andra har förståelse för dem.


Det kan finnas bakterier och andra smittämnen hos både människor och djur, som kan överföras och orsaka sjukdom hos varandra. Smittspridning kan ske bland annat när vi klappar djuren om vi inte har tvättat och spritat händerna före som efter. Våra skor är också en stor risk för smittspridning, det kan vara en härlig kombination av smuts på våra sulor från djurspillning och annat som vi inte ser. I ladugårdar finns en ombytestation där vi som arbetar i ladugården ska byta skor och en del behöver även byta kläder innan de går in till djuren för att minska risken för smittspridning.


Under ett evenemang som Skördefesten på Värmlandsnäs är vi många människor i rörelse och risken för smittspridning är större. Av den anledningen vill några av våra gårdar inte ha öppet, utan vill endast fokusera på att ta hand om sina djur och leverera bra mat till våra affärer. De gårdar som har öppet har noga tänkt på riskerna för smittspridning innan evenemanget och om ladugården är stängd så ber vi snällt att respektera detta så ger vi er bra mat i affärerna.


Om ni vill läsa mer om djurhållning och smittrisker kan ni gå in på Jordbruksverkets hemsida och klicka er vidare till sjukdomar och smittskydd.


Källa: http://www.jordbruksverket.se/amnesomraden/djur/sjukdomarochsmittskydd/bestammelseromhygien/hygienreglerforalladjurhallare.4.2ae27f0513e7888ce2280007855.html


UA-24507439-1