På Skördefesten

1-2/9 2018

första helgen i september

På Skördefesten

Skördefesten på Värmlandsnäs består av så många olika delar. Du har den goda närproducerade maten. Du har alla de barnaktiviteter som gör evenemanget till en årlig höjdpunkt även för de lite mindre. Du har alla utställare med sina unika produkter och hantverk. Du har vackra kulturminnen och stämningsfull underhållning. Sist men inte minst har du det vackra landskapet som ramar in hela den upplevelsen som är Skördefest på Värmlandsnäs. På denna sida har vi samlat mycket av allt det goda så att du lite enklare ska kunna hitta det du söker efter.

 

Har du fortfarande frågor eller kanske egna smultronställen du vill dela med dig av så får du gärna skicka dessa i ett mail så svarar vi på frågan eller lägger upp ditt tips här på hemsidan.

Mailadressen är: info@skordefestvnas.se

 

OBS! Sidan är inte uppdaterad för 2018.

Tips till bättre vistelse

 

Öppettider Alla stationer är öppna lördag kl. 10.00–17.00 och söndag kl. 10.00–16.00, om inte annat anges. Kulturnatten (fredag) kl. 17.00–00.00

 

Skyltning Håll utkik efter våra skyltar. De visar vägen till stationerna. Observera att en del skyltar innehåller flera stationsnummer.

 

Stora sällskap måste mat förbokas. För att vi ska kunna ge så bra service som möjligt måste större sällskap förboka måltider och boende. Bokning sker direkt till de stationer ni tänker besöka.

 

Betalning Tänk på att ha kontanter med er, det går inte att betala med betalkort på alla stationer. Det går att ta ut pengar på lanthandeln i Botilsäter mot en avgift på 15 kronor om kontanterna skulle tryta.

 

Kylbag Tänker du handla charkuterivaror och liknande, ett bra tips är att ta med kylbag och isklampar.

 

Boende Tillsammans med Krokstad Herrgård har vi boendepaket under Skördefesten. Läs mer på www.skordefestvnas.se. Andra alternativ till boende kan du få genom Säffle Turistbyrå 0533-68 10 10.

 

Parkering Vi är många ute på vägarna och vill parkera så följ anvisningar för att underlätta för den övriga trafiken. På vissa platser kan det vara svårt att få ordentliga parkeringar.

 

Tankställen & Samåkning Fyll tanken med bränsle innan du åker ut, inne i Säffle finns flera bensinstationer.Ute på Värmlandsnäs har Lanthandeln en pump med Bensin och en med Diesel För miljö och trevnad samåk så mycket som möjligt.

 

Toaletter finns på de flesta ställen, allt från handikappanpassade till utedass. Se stationernas egna sidor i programmet.

 

Musikunderhållning Under helgen kommer Seffle Tower Brass att besöka Erserud Gård och Bodahoms Gård på lördagen och Kulturladan samt Ekenäs Gästhamn och Camping på söndagen för att bjuda på livemusik. Mer detaljer när de kommer att spela kommer att komma upp här på hemsidan när vi närmar oss Skördefesten.

 

Vid regn Även om det regnar kan du gå på skördefesten. Det är många stationer som erbjuder aktiviteter under tak.

 

Kontakt Varje station har ett kontaktnummer. Ringer ni utanför Sveriges gränser är landsnummret +46. Ta bort första nollan från riktnummer och mobilnummer.

Tillgänglighetsanpassning

I programbladet finns angivet under varje station vilka anpassningar som finns där. Har du ytterligare frågor eller synpunkter gällande tillgänglighetsanpassning under Skördefesten, tveka inte att höra av dig till föreningen eller till berörd station.

 

Barnens Skördefest!

 

Bodaholms Gård

Potatis-skaparverkstan, Karin Olsson från Svanskog finns åter på plats med material och rum för kreativitet. Du kan göra potatisskulpturer, skapa din egen "mini-potatistavla" av ärtor och bönor, göra potatistryck och annat kul som du inte visste du kunde använda potatis till.

 

Erserud gård

Lek i vetebasäng eller/och var med att skapa årets skördefesttavla. Nyhet för i år, följa djurens stig som kommer att ta er ut på en spännande promenad, där frågor om olika djurs familjer kommer att finnas.

 

Folkrace Säffle MC

Pröva att köra RC-bil. Radiostyrd bilsport är en av många möjligheter att börja med motorsport som ung.

 

Grön Ko

Måla din egen kruka och sätt ett frö.

Gå Grön Ko´s tipspromenad, vinnaren får en picknickpåse med Grön Ko fika. Alla deltagare får en Grön Ko ballong.

 

Herrestad

Framträdande med Falabella stoet True Colors tillsammans med ägaren Siw Berglund. Kommer ske lördag och söndag 11.30 och 13.30. Uppvisning av olika kaninraser, finns möjlighet att klappa dem.

En hoppborg finns att hoppa i för alla barn.

 

Mission i nutid

Hoppa hoppborg(endast lördag), smådjur, snurra på chokladhjul, kasta prick och gå en skattjakt.

 

Norra Averstad Gård

Gå runt och titta på dem nyfikna kalvarna i kalvstallet och man kan även kika in och se hur mjölkningsroboten arbetar med att mjölka korna

 

Torserud Torsbol

Pysselhörna där utlopp för sin kreativitet finns. Här finns flera olika djur att hälsa på: alpackor, angorakanin, höns och häst.

 

Trone Hatt

Klappa de mjuka Alpackorna. För de lite äldre prova skjuta lerduvor eller/och paintball. Lördagen finns hoppborg och ansiktsmålning.

Barnens bidrag till årets omslagsbild av programbladet.

 

Styrelsen och stationerna med sina utställare vill TACKA Eleverna åk 1-6 från Botilsätersskola Värmlandsnäs, för de fantastiska och fantasifulla bidragen som lämnades in som förslag till årets program.

 

 

Tack// styrelsen.

 

Barnen som bidrog var; Ludvig Behmer, Evald Harding Kullander, Isabelle Heimer, Fabian och Texas, Astrid Hidén, Hanna Eriksson, Elmer, Ester, Arvid, Adam Sundström, Charlie, Elin A, Elvis Bäckström, Maja Kyrk, Andreas Andersson, Rasmus, Elias K, Samuel Einevik, Erik, Markus, Sebastian, Adam T, Max, Anton Nord, Sofia Gunnman, Victor, Elwin och Victoria, Petter, Sarah-Li, Ellen Westlind, Klara Lurén samt två som glömde att namnge sina fina bilder.

 

Kanske är du en erfaren skördefestbesökare med flera goda tips på vad man kan göra under Skördefesten på Värmlandsnäs? I så fall blir vi jätteglada om du skulle vilja dela med dig av dessa. Skicka ett epost till info@skordefestvnas.se och dela med dig av dina tips eller minnen från Skördefesten på Värmlandsnäs så kan vi dela dem med resten av världen här på hemsidan. Skriv ”TIPS” i ämnesfält.

Besökarnas egna tips

VARSITT UPPDRAG

Ett tips vi har fått in kommer från ett sällskap som brukar dela upp sig i tre bilar med varsitt uppdrag. Bil 1 ska handla mat till en förrätt, bil 2 till en varmrätt och bil 3 till en efterrätt. Senare på kvällen strålar sällskapet samman och äter en trerätters måltid. Mycket kreativt och kul tycker vi! Vi vill även tipsa om att man kan utforma uppdraget till att sätta samman en riktig Skördepicknick. När uppdraget är slutfört kan gruppen samlas på någon av stationerna för att avnjuta vad som införskaffats.

 

Träffa utställarna

 

Utställarna är några av de absolut viktigaste ingredienserna i den underbara kompositionen som är Värmlandsnäs Skördefest. Här kommer ni att få lära känna några av alla 100 utställare som du kan möta under skördefesten.

 

Hej! Vad heter du och vad gör du under skördefesten?

Jag heter Christina Bergudden och jag har Stinas Gårdsbutik. Jag gör mina hemkokta ekologiska marmelader, chutney, geler och syltad svamp och torkad och mald svamp. Dessutom har jag kallpressad ekologisk Rapsolja nu från Västanås Gård i Kristinehamn.

 

Vilket är ditt bästa skördefestminne?

Det är 6te året jag är med på Skördefesten och vid alla tillfällen har jag stått på Adelsnäs. Det är en mycket gemytlig och trevlig station att stå på, med en stor blandning av produkter hos utställarna.

 

Hej! Vad heter du och vad gör du under skördefesten?

Jag heter Sven Persson och min sambo som också medverkar heter Maria Carlsson. Vi visar upp våra alpackor och låter alla bekanta sig med dem.

 

Vilket är ditt bästa skördefestminne?

Vi har många olika fina minnen från de tidigare åren på Trone Hatts Gård,, Ett härligt minne är när det kom en familj med en liten ”vass”hund ,, men efter en ”puss”av en av våra hingstar ville han bara leka med dom,,,, en härlig syn !!

 

 

Hej! Vad heter du och vad gör du under skördefesten?

Jag heter Malin Zetterlund och under skördefesten säljer och visar jag upp mina handgjorda silversmycken.

 

Vilket är ditt bästa skördefestminne?

Mitt bästa skördefestminne är nog 2012 när jag var med på Finnestad Gård. Det var strålande sol, mycket folk, jättemysig station med något för alla och jag fick mycket beröm för smyckena jag hade gjort.

 

 

Hygien är även viktigt i våra ladugårdar.

 

Under dessa år som vi har haft arrangemanget Skördefest på Värmlandsnäs har vi fått frågor om varför inte fler av de gårdar som finns på Värmlandsnäs har öppet eller varför det inte finns så mycket djur att se. En förklaring till detta är hygienreglerna i ladugårdar för att minska risken att föra över sjukdomar.

Det är viktigt att vi som är djurhållare följer reglerna och att andra har förståelse för dem.

 

Det kan finnas bakterier och andra smittämnen hos både människor och djur, som kan överföras och orsaka sjukdom hos varandra. Smittspridning kan ske bland annat när vi klappar djuren om vi inte har tvättat och spritat händerna före som efter. Våra skor är också en stor risk för smittspridning, det kan vara en härlig kombination av smuts på våra sulor från djurspillning och annat som vi inte ser. I ladugårdar finns en ombytestation där vi som arbetar i ladugården ska byta skor och en del behöver även byta kläder innan de går in till djuren för att minska risken för smittspridning.

 

Under ett evenemang som Skördefesten på Värmlandsnäs är vi många människor i rörelse och risken för smittspridning är större. Av den anledningen vill några av våra gårdar inte ha öppet, utan vill endast fokusera på att ta hand om sina djur och leverera bra mat till våra affärer. De gårdar som har öppet har noga tänkt på riskerna för smittspridning innan evenemanget och om ladugården är stängd så ber vi snällt att respektera detta så ger vi er bra mat i affärerna.

 

Om ni vill läsa mer om djurhållning och smittrisker kan ni gå in på Jordbruksverkets hemsida och klicka er vidare till sjukdomar och smittskydd.

 

Källa: http://www.jordbruksverket.se/amnesomraden/djur/sjukdomarochsmittskydd/bestammelseromhygien/hygienreglerforalladjurhallare.4.2ae27f0513e7888ce2280007855.html

 

Värmlandsnäs Skördefest Ideella Förening

Louise Eriksson 076 116 97 26

info@skordefestvnas.se